Friday, February 29, 2008

Mari makan nasi kandar


Hari ni hari Jumaat.
Dalam hari Jumaat ada waktu untuk solat Jumaat.
Dalam waktu untuk solat Jumaat ada khutbah Jumaat.
Dalam khutbah Jumaat ada orang tidur.
Tak salah tidur, ibadat juga sambil ber'iktiqaf. Cuma jangan sampai terbatal wudhu'.

Tapi, kenapa diorang tidur? Hari-hari lain tak tidur pun?! Penatkah diorang bekerja, mengerjakan atau dikerjakan di malam Jumaat?!

Mungkin terlebih makan nasi kandar!

Hari ni hari Jumaat. Aku teringin nak makan nasi kandar!

Nasi kandar yang paling best di Lembah Klang ialah di Restoran Pelita. Di Bangsar pun sedap, di USJ pun sedap. Aku dah cuba kedua-duanya. Tapi orang kata di SS2 PJ paling sedap. Aku belum cuba.

Menu aku biasa saja. Nasi putih, kuah campur-campur. Kuah daging hitam jangan lupa. Sayur, kobis boleh, kacang panjang pun boleh. Telur rebus atau telur masin, itu optional ikut tahap keseleraan aku ke atas telur. Ayam goreng bahagian peha dipotong-potong... mesti kena potong! Cili hijau sebagai ulam, jika ada. Papedom bulat itu penambah selera, jangan lemau sudah!

Seperti biasa, aku yang rakus lupa ambil gambar qabliyatan. Hanya ada gambar ba'diyatan...

Liciiiinnnn.... kalau tak makan sehingga licin, kau mesti rasa tak di'appreciate' dan mungkin kau takkan datang lagi.



Dalam orang tidur, aku tak nampak apa-apa.
Sebab aku pun tidur... :-p


4 comments:

Azzam Supardi said...

Nasi ambeng yang sedap kat mana ek?

Anonymous said...

ooo nasi kandar pelita ni kat bm/penang banyak.. sedap ek.. kt kl aku lom try lagi
-ojij0

deOughtred said...

azzam supardi,
Ombak Hijau kata dekat area keramat, dekat2 dengan dewan perdana felda ada nasi ambeng.. tapi pagi saja ada...

ojijO,
sedappp.... liciiiinnnnn....

lilinbiru said...

nasik ambeng kat chatters usj ada gak.boleh tahan.sorry reti nak evaluate sbb aku bukan tar xde jawa.

terliur seh tgk daging ni.alor setar xde "pelita".Lampu gasoline ada laa...

Related Posts with Thumbnails