Thursday, February 28, 2008

Mari makan benda putih


Aku layan benda putih (haa... mulalah tu ingat yang bukan-bukan). Aku pun teringat benda makan warna putih. Aku layan benda makan warna putih, terus aku teringat kisah kakak ipar aku dan benda makan warna putih.

Dulu...
Al-kisahnya kakak ipar aku sewaktu mengandung anak pertama. Amatlah dia mengidam makan makanan yang putih-putih sahaja. Daging itik, tau fu fah, air soya, minum susu pun banyak... apa lagi aku tak ingat. Walaupun kicap itu dibuat dari kacang soya yang putih airnya, kakak ipar aku tak suka sebab kicap itu hitam. Hasilnya, putih lah kulit anaknya yang dikandungkan itu sewaktu kelahirannya....

Benda putih yang aku suka makan, antaranya ialah pau dan air soya. Dan tempat paling best untuk dapatkan pau dan air soya yang paling best di bawah satu bumbung ialah di Yik Mun, the Famous Tanjung Malim pau. Memang best.


Aku...
Dari dulu kalau makan pau, aku hanya makan pau daging dan pau ayam sahaja. Aku tak pandai makan pau kacang dan pau kaya. Entah mungkin sebab dulu, makan pau di luar (yang bukan mak masak) hanya sekali sekala. Jadi, aku belasah pau mahal laa... hahahaha....

Tapi, kalau korang tanya geng yang pakai tali leher maroon belang-belang miring setiap hari Rabu, diorang akan kata pau Yut Loy pun tidak kurang hebatnya. Betul tak Jingga Studies?


Soalannya...
Kenapa kicap hanya bewarna hitam? Kenapa tiada kicap putih since air soya tu kan putih...


12 comments:

Jingga Studies said...

oh yes Yut Loy punye pau pun best gak tapi aku takde la suka makan pau2 ni...+ pau2 ni; yut loy or yik mun or double lion ni halal ke ? tak penah pulak org tanya ye dak? semua bedal je...or maybe pau2 ni ade exception kot?

+++ aku tau kicap ape yg putih??? haha ko la!

sity29 said...

uwaa ko ni bahaya laaa...
asal aku bukak blog ko pasal makan.. asal aku bukak pasal makan..

dah aku kene carik pau lak ari ni
ampehhhhhhhhhhhhhhhsssssssssss


ehhe kicap yang putih heyyyy!!
kicap yang putih!!!!

lilinbiru said...

kicap kalua warna putih..dah bukan nama kicap..nama air soya.hahha
boss aku dulu pun suke makan pau yikmun
kalu balik dr proton city, sure singgah beli.tapi..sedap lagi pau pakcik naik motor kat kg kenangan puchong.ahaha

happy2gether said...

ko nih, betuk ckp sity, bukak2 jek blog ko sure pasal makanan...dahlah yg baca ni mak yong...mana aku nak carik pau YikMun tu?jauhnyer...tp halal ke?walopun aku nampak kat papantanda dia cam ada logo halal..eheheh...

tp masa kecik2 aku penah belasah roti double lion ngan kaya dia...kg aku kat talang dusun kat pdg polo/golf tuh, mmg dkt ngan pekan kualer...masa tu sedap aku pon tak tepk halal ke dak...

blackpurple @ jowopinter said...

Aku biasa beli pau di R&R itu jer...

Kenapa kicap hitam.... Hmmmmm. Entah!

:D

deOughtred said...

jingga studies,
yut loy dan double lion aku tak tau, aku tak pernah bedal pau kat sana. tapi yik mun tu ada tanda halal yang dikeluarkan oleh jakim. so, aku makan tanpa was-was... hahahaha...

sity29,
esok datang sini lagi ok. aku tak cite pasal makan dah... hahahah

lilinbiru,
aku rasa semua yang ada urusan di tg malim suka pau yik mun tu...

happy2gether,
ada logo halal, aku makan tanpa was-was. double lion punya aku tak tau laa, tak pernah bedal. tapi kalau setakat oti dgn kaya shouldn't be a problem laaa... nanti balik kuale, nak gi usha laa jugak kalau ada lagi.

blackpurple@jowopinter,
kenapa ye? hahahaha aku pun tak tau, mungkin sebab bahan2 lain dan juga kacang-kacang lain yang digunakan...

hairieusoff said...

aku suka makan pau sambal ikan bilis kat pasar malam bdr tun razak...ada lagi ke tidak makcik tu...pau dia besau...

famil said...

dagin itik kaler merah la.. :p

kicap menjadi hitam kerana terlalu banyak kali di injet...

deOughtred said...

hairieusoff,
sounds sedap pau sambal ikan bilis, aku tak pernah makan. yang macam pau, digoreng tu aku tau laa...

famil,
injet injet semut, siapa sakit naik atas.. hahahahah...

Nek Rock said...

adehh pi umah elf citer ayam penyet,pi sini nasi kamdar..uwaaaaaaa nek tambah lafarrrrrrrrrr

Anonymous said...

ehh aku dpt e-mail berantai pau ahmad yang selalu kat R&r tu sykt cina yang punya...err halal tak ek?
-ojij-

deOughtred said...

nek rock,
baru tengok pinggan dah teringin nasi kandar?! nek tak tau saya tengok handbag kat blog nek, saya teringin apa... hahahahah

ojij,
tak tau lah aku tak pernah tau pau ahmad ni apa... kau check dgn jakim laa

Related Posts with Thumbnails