Thursday, September 18, 2008

Puasa tigabelas hari lagi


Semalam, aku dapat kad raya company bagi. Komen aku, "Tak cantik! Cheapskate! Sape lah punya idea buat design kad raya macam tu? Takde unsur-unsur kekreativitian langsung. Pastu, ada pulak gambar tangan makcik yang bersalam dalam kad tu, macam tangan lelaki pun ada, macam tangan hantu pun ada." Wakakaka... Tapi, aku amik laa jugak, kan. Dah diorang nak bagi, kan? Lantak laa tak lawa pun, aku nak bagi kat orang, bukannya aku nak bagi kat diri aku sendiri, kan? Tapi, 30 keping je dapat sorang. 30 tu celah gigi je daripada jumlah peminat-peminat aku nih. Ehehehehe...

Aku tak sure samada aku ni dah tua atau has grown more IT-savvy. Yang aku tau, benda yang aku enjoy buat in previous years, i.e. hantar kad raya, kekadang sampai 50-70 keping kad raya aku hantar, dah aku tak enjoy lagi sekarang ni. There were too much hassles. Dah le benda-benda remeh, pastu kena buat dengan teliti dan dengan penuh tawwaduq keikhlasan dan kerelaan hati pulak tu.

The moment aku dapat kad raya tu, aku kena go through list of all contacts. Disebabkan aku dapat 30 keping je, aku kena select aku punya top 30 contacts lah. Pening wo... aku siap kena buat several stages of screening and elimination process. Hahahah...

Pastu kena consider few things macam how much impact the recipient tu bawa dalam hidup aku? Then, samada recipient tu personally baca ke kad aku or just secretary dia je yang baca? Pastu, kalau recipient tu baca blog aku macam korang, tak payah laa rasanya aku hantar kad raya sebab nanti aku letak virtual kad raya je kat korang. Pastu, recipient tu ingat tak nak balas kad raya aku, kalau tak tahun ni, tahun depan ke... tu semua tu kena ambil kira tu. Kekekekek...

Oleh kerana kad raya company aku tahun ni jenis bukan lipat dua je, tapi kena empat kali lipat (bukan lipat empat), so ini semua mengambil masa aku dan menensionkan aku. Lipat bukan sebarang lipat, bila dah lipat pakai tangan kena rapikan line lipatan tu pakai pen, baru cantik, tajam je lipatan tu. Kalau kad raya tu aku dapat waktu 1st Ramadhan, dan le jugak aku lipat sehari sekeping sampai 1 Syawal. Dah lipat, kena masukkan dalam sampul surat pulak.

Lepas proses tapisan contacts, proses lipatan dan kemasukkan dalam sampul surat, kenalah taip alamat diorang menggunakan Microsoft Word, kena buat table, select the most appropriate font type, size, bold ke idak, then type satu persatu alamat. Aduuuhhhh... dah siap taip, kena print the addresses tu. Lepas print, nak kena potong address labels tu. Aku malas (or tak reti sangat) guna Avery label yang macam sticker tu sebab kadang-kadang alignment lari, herot berot. Dah lagi menensionkan aku.

Dah potong siap alamat-alamat tu, kena gam pulak tampal atas setiap sampul surat. Mulalah jari aku ni melekit-lekit dengan gam. Pastu, kena bawak keluar semula kad raya tu dari sampul satu persatu. Kena tulis lah sikit-sikit. Prinsip aku, bab salutation tu kena personalize laa, macam "Assalamualaikum Cikgu Bedah," Lepas tu nak kena sign. Dah tulis dan signed, kena masukkan balik dalam sampul.

Dah siap tulis dan signed semua kad-kad tu, barulah gam sampul surat tu semua sekali. Main gam lagi aku jadinya, berbirat-birat laa meja aku kesan gam. Malas nak lapik dengan kertas sebab nanti sampul surat tu melekat pulak pada kertas lapik tu, tension pulak aku. Dah siap tu semua, kena gam stem pulak dah. Haa... yang ni aku tak buat lagi.

Tadi aku baru pergi post office BBU pos kad raya untuk kawan-kawan aku kat Indonesia dan beli stem untuk kad-kad raya yang lain. Entah bila laa aku nak mulakan proses tampal stem pulak ni? Leceh betul laaa... tahun depan aku rasa aku malas dah laa nak hantar kad raya lagi.

Nota: Kalau korang tak dapat kad raya daripada aku tahun ni, korang yakinlah pada aku yang korang tu adalah orang ke-31 dalam senarai contacts terhot aku. Korang salahkan Marketing department company aku, sebab diorang tak kasi lebih. Hahahahaha... tapi korang tetap di hati aku....


5 comments:

Siti Fatimah said...

ok la tu. nnti nk edar kad kawin lg byk. tak main puluh2..main ribu2 je nnti...hihihihihihi.....

Kujie said...

jgn lupa kat kad tulis
" pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas"

hahahaha

erk,nino pon bole said...

peh,
melampau leceh nak anto kad raya..
xnak amek pembantu khas ke untuk uruskan pasal kad raya?

:p

rozzh said...

kasi training dulu sebelum edar kad kahwin plak.

:-)

all jazzed up said...

Huwaaa aku yang approve design kad raya tu before aku blah. Actually a last minute thing, the agency gave a few designs pastu last2 minute bos aku terchenta tu nak tukaq.. last2 jadi tangan nenek.. Huhuhuhuuuu....

Related Posts with Thumbnails