Bangun sahur ni umpama orang mengantuk (baca: kita di rumah mak/pak kita ataupun housemate aku) disorongkan nasi dalam pinggan. Lepas makan, umpama orang kenyang disorongkan bantal.
Tapi, aku lain sikit tahun ni. Tahun ni banyak yang umpama orang mengantuk disorongkan kuali. Lepas makan pulak, umpama orang kenyang disorongkan Berry. Elok pulak rhyme kuali dan Berry ek?.
Kalau dah mengantuk disorongkan kuali, ada je lah yang tak kenanya. Sedangkan ibu beranak dua yang hari-hari masak (hari-hari ke?) pun tersilap masukkan serbuk kunyit instead of serbuk kari. Inikan pulak aku, kan? Hehehehe..
Tapi accidents aku tak laa major sangat. Ada sekali tu plan nak goreng nasi. Siap waktu berbuka tu, aku pesan kat housemate aku supaya jangan order nasi goreng waktu berbuka sebab sahur nanti aku nak buat nasi goreng.
Sebabkan malas nak berperisakan ikan bilis ke atau nak tumbuk bawang ke cili ke, aku perisakan nasi goreng aku dengan serbuk perisa sayur goreng je lah. Alih-alih waktu nak tuang tu, aku tertuang ikut lubang besar instead of lubang kecik-kecik yang sprinkle sprinkle tu.
Nahhh setambun laaa serbuk perisa dalam kuali tu. Lepas aku dah jenuh kaut buang serbuk perisa yang excessive tu, aku continue laa goreng nasi. Aku rasa, ok je tak masin sangat. Dah bubuh dalam pinggan, mak aiiiiiii masinnya.
Dan jenuhlah aku paksa housemate aku makan nasi goreng dengan seunding. Sebab serunding tu manis sikit so dia potong lah rasa masin tu. Dah, housemate aku umpama orang mengantuk disorongkan nasi, dia pun bedal laa serunding tu makan dengan nasi goreng. Hehehehehe
Pagi tadi, bangun-bangun je aku potong kacang buncit. Dah siap tumis-tumis, aku masukkan kacang buncis yang telah dipotong ye, puan-puan (suara sengau sikit macam Chef W*n). Waktu tengah goreng sayur tu, dalam kekelabuan pandangan aku, aku tengok apalah yang lainnya kacang buncis aku ni?
Rupanya, ada dua batang lagi aku tak potong. Panjaaaangggg je menjulur. Nasiblah kacang buncis, bukan kacang panjang. Dan nasiblah aku perasan sebelum dihidangkan so, sempat lagilah nak perelok.
Alaaa after all, hidangkan kat housemate je dak? Kalau aku tak goreng kacang buncis tu, aku basuh je dan hidangkan sebatang-sebatang pun, housemate aku makan rasanya. Heheheheh...
UK Trip : Day -2 weeks before.
6 years ago
2 comments:
bagus betul ada chep deo keje masak ari2..bahgia betul housematemu.
silap silap lupa masakan bini cemana..hahaha
see.. hubby saya tak banyak songeh kan ekekeke.. sib baik dapat husband yg tak cerewet ekekeke
Post a Comment