Tuesday, September 23, 2008

Puasa lapan hari lagi


Kalau korang biasa buat aerobik kan, diorang akan kira satu sampai lapan. Lepas kiraan lapan tu, kena ulang balik. Macam ni... "one, two, three, four, five, six, seven, eight and again, two, three, four, five, six, seven, eight and again, two..." sampailah kerempot urat belurat korang.

Nasiblah puasa bila dah tinggal lapan hari tak kena ulang balik, kan? Jenuh laa tak habis-habis. Tapi awek-awek yang tiga minggu pertama puasa penuh tu, ada harapan laaa lapan hari terakhir ni tak puasa. Tapi takpe, korang tak payah pening-pening. Raya, raya jugak. Baju raya empat lima pasang yang korang tempah, korang boleh melaram. Bulan Syaaban 1430H nanti korang ganti laaa, awal-awal ganti buatpe kan? Last-last minute baru meriah kan? Ekekekeke....

Anyway, aku dah mood raya sesangat ni. Jenuhlah nak menghabiskan satu dua meeting. Nasiblah ada sesatu, sedua meeting je minggu ni. Semalam aku dah siap gosok baju-baju aku yang akan dipakai minggu raya nanti. Aku dah tau dah, Rabu pakai baju mana, Khamis baju apa, Jumaat baju melayu tahun lepas sebab nak solat Jumaat, Sabtu yang mana, Ahad yang lain pulak, Isnin yang tak berapa glams sebab dah nak balik SA, Selasa lagi tak glams sebab nak balik JB. Tinggal nak packing masuk dalam beg je, aku punya pakaian-pakaian dalam, samping-samping, kain-kain pelikat, butang-butang baju melayu. Itu dalam minggu ni lah aku buat.

So, aku dah mood raya sesangat dah ni. Nak menaip apa kat blog ni pun dah tak berapa semangat dah. Lagipun, life last lap puasa ni sama je day in and day out, nothing special. Pastu aku rasa macam esok je hari raya. Tapi, kalau esok hari raya jenuh jugak laa kipas tak dicuci lagi, sarung kusyen tak diganti lagi, langsir lama tak diturunkan lagi, lantai tak dimop lagi, carpet tak divacuum lagi...

Tapi kalau esok hari raya, kenapa aku tak dengar lagi bunyi mercun ni? Orang JB tak main mercun ke?


3 comments:

Anonymous said...

ehehe...bagus ni buat laki...dah ngalahkan org pompuan la pulak detail nyer...

d.sapphire

Me. Moi. said...

wah memang bagus. masih bujang dah pk nak bersihkan kipas, basuh cushions.. waaaa ni bukan cakap je kan.. memang praktikalnya ko buat?? waaaa.. tapi aku rasa ko akan bakal dapat isteri yang kurenggg rajinnnn ni . selalu gitu.. kena opposite attract huhu... tapi aku doakan idaklaa kan.. rugi gitu..

*masih terlopong tak percaya ni*

erk,nino pon bole said...

orang jb xmain mercun..
bahaya..!
malam raya siaplah dengan letusan bunga api..

huhu..

:)

Related Posts with Thumbnails