Wednesday, September 17, 2008

Puasa empatbelas hari lagi


I'm back in JB, tenang setenang tenangnya... 6.40pm baru aku keluar dari ofis cari tempat nak berbuka puasa.

Ok, ni nak cerita pasal zakat fitrah. Kalau korang follow blog ni sejak sebelum raya tahun lepas, ada satu entry aku pasal kesedihan aku waktu nak membayar zakat fitrah ni. Part paling sedih tu, waktu nak duduk kat meja amil tu. Walaupun aku dah keluar duit ngam-ngam RM5.20, amil tu still tanya aku lagi, "sorang je?" Aduuhhhh waktu tu rasa nak tangkap je mana-mana awek yang lalu kat tepi-tepi tu. Then, instead of salam nak baca niat zakat, amil tu nikahkan aku terus. Entry tu korang boleh baca kat sini

Tapi tahun ini, tidak sedih lagi! Nak tau sebab apa? Aku malas nak banyak songel, nak sentap sentap dengan amil. Aku bayar tiga sekali. Tak kiralah sesapa tanggungan aku yang lagi dua orang tu, mak dan pak aku lah yang afdal nya kan, aku bayar untuk tiga orang. Biarlah pak aku dah bayar untuk dia, aku bayar sekali lagi, takpe. Dan takde pulak amil tu tanya aku, "tiga orang je?" takde pulak. Kalau dia tanya jugak macam tu, next year masuk bulan ramadhan je, aku nak compile list kat blog ni, sape nak aku bayarkan zakat, aku bayarkan. Hehehehe...

Tahun ni, first time aku bayar zakat fitrah kat Johor. RM6.50 seorang. Mahal sikitlah dari Selangor. Yang bestnya, kalau kat Selangor tu, amil akan bagi je resit zakat tu. Tapi, yang aku bayar semalam kat Plaza Angsana, siap amil tu tulis nama aku dalam tulisan jawi kat atas resit tu. Alif zai ro wau lam ba nun ha sim nun. Klasik!

Itu je lah cerita semalam. Kalau sembang dalam phone dengan kawan-kawan, aku akan akhiri dengan ucapan, "kalau ada apa-apa, calling calling laa..." tapi dengan korang pembaca budiman, aku akhiri dengan ucapan, "kalau ada apa-apa, tinggal-tinggalkanlah komen kat comment box or kat tagboard kat sebelah kanan tu."

Ok, aku bobom jap... sedap ni tidur lepas sahur.


4 comments:

Siti Fatimah said...

huhuhu hari ni pn best gk cite..huhuhuuhu.......

famil said...

"ha sim nun" bukan hasan ke?

deOughtred said...

siti fatimah,
enjoy while it lasts... hehehehe

famil,
hantam saja laaaa...

all jazzed up said...

just got back from buka puasa kat LC Catering.. nampak lampu ofis kau yang menyala...

Related Posts with Thumbnails