Tuesday, September 02, 2008

Puasa hari pertama


Hari ni aku cuti lagi. Johor cuti sempena Awal Ramadhan. Best kan? Ini baru Islamic! Bila bab-bab cuti barulah nak ambil kira Islamic laa masyarakat majmuk laa... ekekekek anyway, Johor tak cuti Nuzul Quran, ok! Ini yang tak Islamic nih! Hahahahah

Semalam, puasa malam hari pertamaku. Selain daripada berjaya menahan lapar dan dahaga, aku berjaya juga menahan jariku daripada mengorek hidungku. Hahahah... Selalunya lepas makan, sedap je korek hidung. Tapi ni dah tak makan, automatically tak korek hidung lah. Ehh... bukan korek hidung yang aku nak cerita.

Semalam, puasa malam hari pertamaku. Berbondong-bondong aku sekeluarga, satu kereta dan satu MPV, ke Rainbow, Ipoh (delinn marah ni panggil Rainbow, Greentown Mall laa katanya). Selain daripada mak aku yang bershopping sakan kain langsir dengan diracuni taste aku, aku lah yang shopping agak sakan semalam.

Semalam, puasa malam hari pertamaku. Tak pernah dalam hayat aku, siap settle shopping raya pada 1 Ramadhan. Siap settle semua tu bagi aku sekarang ni, bersamaan dengan ready for solat raya laa. Cukup sepersalinan baju melayu. Takdelah banyak sangat pun yang aku beli semalam, sebab songkok dan butang baju melayu, aku pakai yang lama je.

Oklah tu, lantaklah orang nak cakap apa. Dah tak payah aku pening-pening nak fikir dan berkira-kira bila aku nak gi area Masjid India. Dan budget aku pun terkandung semalam. Aku spent half of the price I'd spent kat Masjid India dan aku dapat 3x kain pelikat 5000 benang. Jimat, jimat!!!

Dan sekarang boleh lah aku tumpukan perhatian aku kepada melakukan ibadat puasa sepenuhnya (Tumpuan yang penuh, bukan puasa. Puasa memang penuuuuuhhhh. Hahahah..)

Cuma aku terfikir samada aku nak tempah chapal kat Pasar Keramat tu ke tak? Ikutkan hati, rasa tak berbaloi je sebab aku pakai chapal time solat raya je 2x setahun. Dan bila pulak aku nak pergi Pasar Keramatnya tu. Tengoklah macam mana.

Dan janganlah aku teruja nak pakai baju melayu yang aku baru beli ni weekend ni. Weekend in ada majlis antara company aku dengan anak-anak Johor. Aku ni pantang nampak benda-benda baru dalam plastik, mau je terus pakai. Kena tinggalkan kat Ipoh laa gayanya. Tapi tak best gak sebab aku nak setiap kali aku bukak almari, aku nampak baju raya aku. Dan kalau aku rasa nak try, aku try laa. Ekekekekek

Sesiapa peminat-peminat aku yang rasa nak sedondon dengan aku, baju melayu aku color cekelat.

Ok, nak korek hidung sat sebelum Imsak.


5 comments:

DeLinn said...

Salah satu dari 5 pasang baju raya aku, selain dr kaler purple, ialah kaler cekelat.

Okeh, we wear same colored baju raya at the same time but at different places, orait?. Hiks!

Anne said...

oo sedondonla kita eh.

delinn pakai kaler cekelat??

blackpurple @ jowopinter said...

Aku pakai baju tahun lepas jer.

erk,nino pon bole said...

cet,
ramai sedondon ek tahun nih?

part yg teruja nak pakai baju raya tuh melampau seh..
nie yg geram..
baju raya xsiap lagi..

:p

Jingga Studies said...

weh rajin nye ko beli baju raya..aku baju raya dok pusing2 baju kawin je...nasib baik muat lagi..

+ ..idea beli chapal tu menarik!!! ..kena tempah ke???..readymade takde ke...??!!

Related Posts with Thumbnails