Sunday, September 21, 2008

Puasa sepuluh hari lagi


Puasa last lap!

Aku ingat dulu-dulu zaman aku lari pakai spike shoes sponsor/loan sekolah punya. Kalau tak. wakil sekolah track and field, tak dapat privilege loan spike shoes tu. Hehehehe...

Kalau lari 4x400m tu, last lap (last 100m) tu lah yang paling menyiksakan badan. Mana dengan semputnya especially kalau silap pacing waktu first 300m, mana dengan kau tengok nun di finishing line next runner tengah melambai-lambai kat kau suruh laju lagi nak pass baton.

Itu aku panggil last lap pressure. Apa-apa kerja pun, aku rasa mesti ada last lap pressure. Nak exam pun, yang seseminggu nak exam tu lah yang pressure. Nak kawen pun sesebulan sebelum tarikh tu lah yang pressure.

But, hopefully last lap puasa ni kita dah tak pressure lagi dalam menjalani ibadah puasa. Hopefully lagi kacang laa. Senang nak bangun sahur, senang nak berterawih, 23 rakaat tu pejam sebelah mata je laa. Insyaallah...

Tapi ada juga pressurenya dak? Contohnya, yang pressure try buat kuih tak menjadi-jadi, jenuh laaa cari resepi kat internet. Yang ambik upah menjahit baju, dengan banyaknya baju tak siap lagi, customers dah calling-calling track progress (macam PMO pulak, tempah baju pun ada tracking).

Aku pressure gak semalam. Antara nak beli ke tak baju raya jalan-jalan. Baju yang aku beli kat Bandung last year pun elok lagi, jarang pun dipakai. Tapi nak laa juga seselai dua baju baru, kan? As a reward for a one good year. Tak kuasa dek non... dah tua-tua pun pressure nak beli baju raya. Ekekekekke....

Anyway, aku ke The Zon for the first time, semalam. Tershopping gak laa jadinya aku. Ingatkan nak gi usha-usha je tapi aku beli terus lah sebab semalam ada 1-day crazy sale, diorang up 10% discount from existing discount. Pressure lah aku kan, kalau tak beli dan dan tu jugak. Banyak tu additional 10% discount.

Aku beli sekali slacks buat pakai kerja, in anticipation banyak seluar aku yang tak muat nak pakai lepas raya ni. Lepas bayar tu, aku request potong kaki seluar tu. Dah awek tu kata lambat sikit sebab sibuk, dalam 30 minit. Dah aku pressure jadinya sebab 30 minit tu dah masuk time berbuka tu.

Itulah jadinya sebab shopping last lap sebelum berbuka. Nasib baik lah dalam 10 minit je jahitnya. Elok juga 10 minit. Buatnya 30 minit, ada aku terembat lagi seselai dua baju yang aku tengah belek-belek waktu tunggu seluar aku dijahit tu.

Lepas siap je seluar aku, zasss aku keluar nak cari port nak berbuka. Pressure sekali lagi jadinya sebab aku tak tau jalan keluar dari The Zon tu. Berpusing-pusing jadinya sebab aku ingatkan jalan keluar dia tu jalan nak masuk Singapore. Siap ada pegawai kastam jaga. Lorong-lorong dia pun macam kat sempadan Aku dah le tak bawak passport. Rupanya betul laa itu jalan keluarnya. Ish!

Aku berbuka puasa kat Restoran Enam Puluhan je makan mi rebus Stulang. Korang tengok, kat JB ni life macam VIP. Dah masuk waktu berbuka pun, ada je meja kosong yang menanti. Tak payah buat reservation pun. Makan sekejap, zassss aku ke masjid negeri yang on the other end of the main road. Sempat je, macam ada outriders je escort. Kalau kat KL tu, mau abis Imsak pun tak sampai lagi tu.

Ok, selamat berlast lap!


1 comment:

alie d14 said...

aku tak tau la..tapi last 10 days ni yg paling mencabar bagi aku sebenarnye!!

Related Posts with Thumbnails