Saturday, October 25, 2008

Is good, is bad...


Teringat lagu MJ, "is black, is white..."

Minggu lepas dah berakhir dengan ketidaksampaian berita yang aku tunggu. Mungkin belum tiba masanya, mungkin gugur di tengah jalan atau mungkin sedang dibungkus-bungkus dengan kotak indah sebelum disampaikan kepada aku. Dalam ketidaksampaian berita yang ditunggu, ada juga satu khabar yang agak menyenangkan hati, untuk merawat duka mungkin. Jadilah...

Pagi semalam, pagi-pagi lagi. Jarang telefon nombor peribadi berbunyi di pagi hari. Selalunya hanya telefon nombor pejabat beri yang galak berbunyi. Tak jemu-jemu orang pejabat menghantar email. Elf yang call rupanya. Apa mahunya? Ada kebakaran lagi ke? Nak dihantar bomba JB sebab bomba KL tak jawab call ke? Nak tanya macamana nak gunakan fire extinguisher yang aku sendiri pun tak pernah ingin nak belajar menggunakannya?

"Kau ok ke? Aku mimpi pasal kau, something bad happened..." lebih kurang gitu kata Elf. Aku yang berspeaker phone sambil menyarung spender pun jawab, "Aku tak ok sebab Si Puaka je. Lain-lain aku ok. Tapi aku tak keluar rumah lagi, nanti di atas jalan aku belum tau nasib aku." Punyalah berhati-hati sungguh aku memandu ke pejabat, dalam hujan-hujan pagi semalam. Alhamdulillah selamat sampai ke pejabat.

Tak lama duduk di depan komputer, dipanggil masuk pejabat Si Puaka. Aku dan sorang external consultant. Mula lah Si Puaka argue kata data aku salah, not updated. Aku pun mula lah merah telinga aku. Aku tanya balik Si Puaka, "Have you tried to access the system and look at the data inside it?" Si Puaka buat-buat tak nak jawab dan pandang muka consultant tu. Aku tanya lagi, "Have you?!" Si Puaka tenung aku, menggetap bibir. Dia kata, "It is not an issue. The end game is to get data updated and correct..." Aku potong, aku cakap, "And the end game is to get everyone involved to access the system directly and update relevant information themselves. But you refused our IT support staff to install the system in your machine."

Alkisahnya, department aku kena develop satu simple system in-house which dah siap bulan lepas. Before sistem tu rollout bulan lepas, IT support aku akan install sistem ni dalam komputer semua orang yang akan access sistem ni. Dan aku dapat tahu dari IT staff aku yang Si Puaka tak kasi diorang install sistem ni dalam komputer dia. Apa jadahnya?!! Ini initiative department dia, pastu dia tak nak benda ni installed dalam komputer sendiri?!

Si Puaka dengan aku continued bertekak. Consultant tu diam je tengok. Si Puaka cakap, "When did I refuse to install this system? I told the IT guy that I was busy and to do it later. I was busy with business plan last week." KEPALA B***H dia! Aku memang dah tahap jerkah, tinggi suara dah jawab, "Everyone was busy and the installation just take few minutes. And the installation was not done last week. It was done last month before raya!" Si Puaka suruh aku panggil IT guy tu dan tak pasal-pasal mamat tu kena buat report, bila dia approach Si Puaka nak install sistem tu, pastu apa yang Si Puaka cakap, pastu did the IT guy come back to reapproach him. Tak pasal-pasal kena buat report.

Settle bab tu, bab lain pulak. Aku mula nak argue lagi lah. Sekarang ni, asal aku bercakap dengan Si Puaka je memang tahap nak bertekak je. Aku rasa kalau dia tegur aku tanya "how are you?" sekalipun, aku akan maki dia turun temurun anak beranak, aku rasa. Sampai one point tu dia tak boleh nak jawab soalan aku, Si Puaka cakap, "If you want to continue arguing, I am not interested." Aku pun jawab balik, "Fine! I'm also not interested to talk to you" dan aku blah keluar dari bilik Si Puaka.

Itu bad story about me and Si Puaka tonyok tu.

The good story is that one of the current SVP yang soon will be promoted to Director jumpa colleague aku dan cakap kat dia, kalau kitorang (colleague aku dan aku) nak join his team, just let him know. Colleague aku cakap tanya jugak, isn't it difficult to transfer internally especially dengan department aku yang dah dua orang resigned ni. Then, that guy cakap, "don't worry, I'll make it happen" which aku percaya sebab he's gaining ground and trust from the MD as compared dengan Si Puaka aku yang ulat taik pun tak sanggup tengok muka dia.

Anyway, aku tunggu je lah before making the next move.

Have a good and perut boyot weekend (banyak open house ni), everyone!

Ehh cerita pasal open house, kan? Sorang colleague aku yang tinggal sehari dua je before he leave the company buatlah open house this Sunday. Pastu boleh ke Si Puaka cakap kat colleague aku ni yang sekarang ni banyak sangat orang buat open house. Semuanya nak menunjuk-nunjuk rumah diorang besar, banyak duit. Colleague aku pissed off gila, memang p**i*ak betul Si Puaka ni. Tau lah dia tu muka buruk, perangai macam anjing kurap, kedekut taik babi. Oppsss... Dia tak nak buat open house, tak payahlah kondem-kondem orang lain.

Sabar, sabar. Enjoy the weekend, next week gaduh lagi.


4 comments:

JoePerantau said...

Lama dah aku baca kisah Puaka nih, tak tahan dah aku. Rasa nak lempang aje. Dah puas dah aku tahan sabar. Pukimak punya Puaka! ekekekekeke

K i a H R o N g G e n G said...

diam tak tanda tak setuju!!!!

frappe_crush said...

apa yang tak setuju yam..hang suka kat si puaka ka..

amboi joe, mencarut sana sini..

patut la deo nak carik kerja lain..

Brother Lans said...

Rol aslkum.Laaa, si Puaka tu orang kita Melayu rupa2nya, pasal you cakap 'dia tak nak buat open house.' Emmmm,Melayu dah tak serupa Melayu dah, takde budi bahasa *mcm dialog dlm cerita Mukhsin pulak*
Rol dah try ke doakan dalam solats siPuaka tu berubah?hehehe,tu-lah you tak doakan kot?....hehehe
*Pulang-lah ke Shah Alam saudara ku...*

Related Posts with Thumbnails