Thursday, January 22, 2009

Me and Edamame


Korang yang membesar dengar Juara Lagu kat TV3 tu (jeling kat Jijo) ataupun membesar sambil mendengar carta lagu Pujaan 10 Nescafe di Radio 1 di pagi Ahad, sure kenal siapa Zur Eda ataupun siapa di Sharifah Sheril Aida. Hehehehe.... sure korang kenal? Kenal tak?

Tapi,korang kenal tak Edamame?

Sejak aku exercise regularly dan religiously since mid November (I'm talking about doing minimum 5km on the elliptical trainer at the max difficulty level, yang kat gym aku ni no. 8), aku amat tertarik dengan Edamame. Walaupun Edamame ni tak le cantik sangat rupa luarannya, tapi dalamnya... emmmmm lazaaattt.... selain menyegarkan, meringankan dan membantu aku dari segi kesihatan.

Edamame boleh dibeli di pasaraya berhampiran. Kalau kat Jusco, harganya RM2.50 sepaket. Sampai di rumah, korang mandikan/bilas dengan air si Edamame ni. Rebus air dalam periuk. Bila air dah mendidih/menggelegak, masukkan Edamame-edamame ke dalam periuk berisi air yang mendidih/menggelegak tadi. Tunggu sehingga 10 minit.

Toskan Edamame-edamame yang telah direbus tadi. Taburkan garam secukup rasa. Dan, ngapppp!!! Ataupun, korang tunggu Edamame yang telah direbus tadi sejuk, pastu masukkan dalam tupperware dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sedap juga dimakan ketika sejuk. Note: makan isinya sahaja ya, jangan makan kulitnya (macam makan kacang Ngan Yin).

Sungguh berkhasiat! Sesuai juga dimakan ketika menonton Zur Eda menyanyi atau ketika menonton Juara Lagu ataupun ketika menonton Puaka Niang Rapik. Ternyata khasiatnya melebihi daripada makan kuaci ataupun pop corn.

Hehehehe... kalau korang tak tau apa benda Edamame ni, korang klik sini. Tapi, kalau ini first time korang nak beli Edamame, jangan pulak korang terbeli green peas sebab bentuk diorang lebih kurang je, mak diorang sama, bapak lain-lain kot? Tapi kalau tersilap beli pun, green peas tu boleh jugak dikunyah jadikan snack. <-- macam pernah terjadi kepada aku je, huhuhuhu....

(from Wikipedia) Edamame beans contain higher levels of abscisic acid, sucrose, protein than other types of soybean. They also contain a high source of vitamin A, vitamin B and calcium. It also helps prevent mood fluctuations by keeping blood-sugar levels steady. Edamame also contains protein, which further helps stabilize blood sugar, and omega-3 fatty acids, which have been shown to combat depression

So, kalau korang tengah depress kena lay-off ke, kilang nak tutup ke, boss lahanat macam Si Puaka ke ataupun korang tak makan nasi kecuali waktu weekend tapi berat badan masih tak turun-turun ke, silalah menCOBA (mood AJL lagi nih.. heheheh) makan Edamame


5 comments:

Anne said...

sedap eh? ok nanti haku try

famil said...

Edamame itu green soya :p

Anonymous said...

kelmarin.. kelmarin....
aku ... opss terlupa aku lirik lagu zur eda kelmarin ni, ye lagu zur eda pun pernah masuk final AJL(ehh dulu Muzik muzik),ekekeke

aku pun layan gak nescafe tu.. kan ada final pujaan 10 zaman 90-97 an dulu
-ojij-

frappe_crush said...

Letih aku gelak baca entry ni..

Didie said...

Aku mmg tak penah dgr nama tu!

Related Posts with Thumbnails