Wednesday, April 02, 2008

Afundi Sufiah


Terdengar borakan-borakan lelaki-lelaki macho bermisai dan berseluar di atas pusat yang akan menjadi simbol kejantanan lelaki-lelaki Sintok (ini personal joke aku dengan delinn; angah dan poii please read between the line tiga jari ok... hahahaha). Walaupun macho, bermisai dan mungkin perut six-pack atau setidak-tidaknya one-pack, mereka tetap marhaen, berbicara tentang AFundi.

AFundi Lufya yang banyak kedengaran. Mungkin kerana sikap Lufya yang banyak bertanya termasuk permintaan supaya cikgu Siti Hajar menjadi lebih garang. Atau keterbukaannya untuk belajar mengaji dengan Saida oklah tew! Atau mungkin juga gelekannya sewaktu menyanyi lagu dangdut Cintaku Seratus Persen.

Dalam masa yang sama, negara digemparkan dengan berita budak pandai tingkat 4 PM's office, Sufiah yang telah mendapat tempat belajar di Oxford ketika berusia 13 tahun. Aku rasa kalau bapak Sufiah ni orang kuat BN, mesti KJ dah lama kahwin dengan dia nih.

Salah satu persoalan di kalangan ibu bapa, mungkin... "how much can you push your kids academically?"

Ok, apa kata baca buku Gifted oleh Nikita Lalwani. Antaranya, Lalwani menulis...

"Rumika longs for normalcy, but as she is forced to study ever harder, her relationship with her cold and scornful father deteriorates further, and her isolation from her friends increase. As she enters adolescence, she has to carve some freedom for herself, but ends up doing things that are risky and stupid – shop lifting, calling the emergency services just because she wants to speak to someone, and harming herself."

"Rumika’s mum, Shreene, is caught up in traditional notions of propriety, and finds it difficult to navigate the compromises that must be made, not only to adapt to British society but also to be able to understand her daughter."

(nota: Rumika adalah karakter utama dalam Gifted)

Untuk review lengkap, sila baca tulisan Dangerous Talent oleh Sharon Bakar.

Kalau ok, sila cari di kedai-kedai buku, beli, simpan dan jadikan panduan untuk membesarkan anak-anak. Kalau best, beritahu kawan-kawan atau mungkin juga boleh share bersama kawan-kawan atau orang yang disayangi.

Aku pun macam rasa nak beli buku ni. Walaupun aku takde anak lagi, tapi aku boleh share untuk parents aku baca, sebab anak parents aku ni kan gifted.



4 comments:

Anonymous said...

ko nie mmg anti betoi dgn KJ eks..pandaii toii ko selitkan nama dia kat mana2.haha

alie said...

ish itu laaaa ..rugi je jadi genius...

deOughtred said...

anon,
'anti betoi dgn KJ' tu nama ubat baru ke? apsal aku tak tau?! hahahahah

alie,
aku rasa tak rugi pun jadi genius. hahahahah....

alie said...

hahaha good one! aku tak cukup genius nak reply laaa..mental block! ahaha

Related Posts with Thumbnails