Monday, May 10, 2010

The Joe's story - 100510


Had a longer chat with Joe. He called around 9.45pm. He told me bout his daily activities at the detention center. Nothing I heard was hard, he said macam dalam movies lah. Lepas makan, kena tidur, then ada inspection, masing-masing kena ada di katil, petang main game. Ada yang main basketball, ada yang lepak je sembang-sembang. Joe kata dia tak main apa-apa. Hehehe.

Aku dah sampaikan well wishes semua orang kat dia telling him our concerns and that everyone is praying for him.

Now, he's waiting for the court hearing on 20th May. After that, most probably the process of deportation to Malaysia will take place. According to what he heard, he could be in Malaysia by July. So, kita sama-sama berdoalah agar takde apa complication dan Joe boleh deported as soon as possible.

Ceria je suara dia, gelak-gelak. He told me he called delinn earlier pastu makcik tu tanya tak sedih ke. Joe cakap, kalau nak ikut sedih, memang lah. Hari-hari dia nangis. And I told him it's true but crying won't take him anywhere. We also agreed that when he was detained, walaupun bukan dalam keadaan yang terbaik, it was fated that way, that he's coming back in such way.

Aku cakap jugak, kalau nak tunggu dia fully prepared to come home, entah bila agaknya, which he agrees. Dan daripada yang aku dengar, he's mentally prepared this time to come home. Again, let's pray for the process to be as smooth as it can.

Apa lagi ek? Oh... aku tanya was it hard for him there? Dia kata it's a new experience for him. And he's documenting everything which he hope to blog about it later. The worst part, according to him, was when he was first detained, siap kena gari kaki dan tangan tu. I bet it was damn hard even if it happened in front of us pun sure boleh drop to tears.

So, itu je lah update for now. Let's pray hard for him, for his safety and his safe return to Malaysia.


19 comments:

The Rambler said...

Nak tambah sikit apa yg dia sembang dgn aku (aku update sini jugak lah yer)

Ada ke dia kata dia nak call Deo tapi terdail nombor aku, boleh? Geram aku. Diskriminasi betul! Katanya nak call Deo dalam 3 kali dulu baru nak call aku. Cit! Diskriminasi seks! Sayang beno dia dgn Deo, ;p

Anyway, aku tanya dia, ada kena dera tak dalam tu, dan dia kata takda. Dia explained yg tempat tahanan tu bukan macam penjara. So friends out there, rest assured and no worries ok.

Kalau dia nak dibawak keluar dari situ, macam pegi court ke, mana2 ke, dia akan digari la kaki dan tangan. Kalau dalam tu, takda apa la.

Aku tanya dia, apa aktiviti atau kot ada keje2 dia kena buat dalam tu (yelah, dok tengok filem sokmo gitu kan), memang takda keje. Pagi2 lepas setel semua, rileks, tengok orang main indoor games like chess, kadang tido. Petang,macam Deo cerita, di bawak ke satu padang/tempat permainan tapi tpt tu berpagar la dgn pagar besi.

The rest sama je dengan apa yang Deo tulis.

Masa sembang dgn dia, dia gelak2, tapi ye la, hati di dalam sapa yang tau ye dak.

Daaa! Sorry again Deo kacau sini.

Nek Rock said...

Erksss tambah tambah nasi tambah..lalalala

Phewww afa2 Nek update kat Deo aaaaaaaaa yaaa, aku tak reti nak nulis..ehhehehee

sempoii said...

Thanks korang for updating about joe..

Aku first pikir bila korang kata tahanan je..aku dok pikir tu penjara apa nama Guatonomo ..apa ntah..byk no layanan negative dalam tu. Tapi bila korang kata ala2 tempat lepak.. logo ati den..

Apapun (pertama), semoga semua urusan lancar dan Joe dapat balik dgn jayanya..btol kata Deo, kalau nak nunggu Joe sendiri decide nak balik..tatau bila..ada hikmat semua nih.

Apapun (kedua)utk Joe..jaga diri baik2. Jangan lupa semayang. Ni dah macam mak2 bagi nasihat nih.

We LOVE you Joe!!

Anonymous said...

Deo .. terima kasih kerana update cerita Joe....ya..mungkin ada hikmah disebaliknya..kita tunggu kepulangan Joe ....



az shah alam

Anonymous said...

wish joe all the best. baru tau pasal joe kena tahan pagi ni. lama la sgt tak baca blog dia.

kirim salam kat joe ya deo. ntah dia ingat aku lagi ntah tak. deo tu pun sure tak ingat aku dah. tapi ko ingat kat aku lagi kan delinn????


-embun-

Elf said...

Wish Joe all the best, and pray that he'll be coming home safely.

Aku pun dengar masuk penjara nih, mulalah aku imejin penjara macam cerita Prison Break tuh. Scarynya. Syukurlah kalau dia baik-baik saja di situ.

*Ready tempah, prepare,bentang karpet merah kat airport time dia balik nanti.*

mama bat said...

take care joe.. semoga selamat pulang nanti.. insyaAllah ada hikmahnya semua ini..

hmylieen said...

semoga Allah permudahkan semuanya utk Joe...i m speechless bila nek suh tgk blog joe apa yg dia dah tulis..my pray for u joe!!

afid said...

Thanks update pasal joeperantau. Harap2 dia oke dan dimudahkan semuanya

-silent reader dendamperantau

afid said...
This comment has been removed by the author.
AuntieYan said...

Salam Deo,

Semoga Joe selamat. Salam untuk dia...

Mario said...

kim salam kat dia eh...patut arr lama tak update....sungguh aku tak tau dia kene...ishhh
harap2 seme ok je...

Arena said...

Salam Deo,

Aku terlepas keretapi. Aku klik dekat blog Joe, and just got to know that he was detained. I was moved to tears, oh my God Joe. Susah hati aku. Moga Allah lindungi dia, dan bawa dia pulang dengan baik. My heart breaks baca dia digari kaki dan tangan. Ya Allah, lindungi Joe.

Aku memang dah lama tak keep in touch dengan dia semanjak takde tagboard dan dia bertwitter jek. So sampaikan salam aku pada dia, if he called any of you here. **sedih**moga semuanya dipermudahkan.

Joe's lucky to have all of you as friends. And we are lucky to have this man touched our heart in different ways. Take care deo, and thanks. Kalau ada apa2 berita please keep us informed, ya deo. Kita semua doakan ye.. Aku tau aku cam berie sikit, tapi entah, rasa cam sedih dan susah hati. terkesan sangat bila baca nekrock cakap joe was detained. (gile air mata kuar tak benti2.. ) Oklah harap ada berita2 yang baik2 in the near future...Again, Moga Allah lindungi dan permudahkan urusan Joe.

siikanbuntal said...

i am one of his silent reader.dah lame tak bace blog die.tup2,baru tahu die kene detained.pls send my regards to him, and pls update if ade latest news about him.huhu..

joegrimjow said...

dlu gune nama joebangla ek?
lol

M. Zaidee said...

I think this is a good thing for him. Mmg dia aim nak balik 2010...one way or another, he gets his wish :).wish him good luck from me Deo, hopefully things goes smoothly for him.

Zaidee

Greenlava said...

Kuatkan semangat kau Joe. Anyway welcome home buddy.
(Kisah Joe ni macam one long movie)

atie said...

sampai kan salam saizam & atie pada brader joe yer.. kami doakan brader joe dipermudahkan segala urusan untuk sampai ke Malaysia.. semoga terus tabah..

Othman Juliana said...

rasanya lama gak tak jengah blog dendam perantau. dok check2, ada msg dari nek psl joe kena detained. my pray for him. insyaAllah everything will be fine for joe. setiap perkara yang berlaku tu pasti ada hikmah :)

Related Posts with Thumbnails