Friday, February 06, 2009

Kena kidnap...


Korang yang biasa jadi sekretariat meeting. Organize meeting, lebih dasyat kalau meeting tu tiap-tiap minggu. Then, kena ambik minit meeting dan kena keluarkan minit meeting within 3 days lepas meeting. Sure korang tahu perasaan bila keluar/habis meeting tu. Rasa lega sangat.

Dan sebelum korang start buat minit meeting, korang rasa macam nak shut down everything, tak nak buat kerja apa-apa, nak relax je sampailah esok baru nak start buat minit meeting. At least, that's how I feel.

Petang semalam, time aku tengah 'shut down', tak nak buat apa-apa, just staring at computer screen sambil mengopek limau CNY yang kitorang kat ofis ni dapat sorang sekotak dan tak tau bila nak habis ni, aku dapat satu sms. Datangnya dari 'NSE E135'.

Katanya,
"Aku kena kidnap nih. Aku di offer utk jadi MB Perak. Jgn bagitau orang lain."

Menggelegak aku ketawa.

Korang tau kan yang kisah kemelut politik kat Perak? Lompat parti, kena kidnap - hilang tanpa dikesan, keluar parti, lompat balik ke parti asal, kerajaan negeri tumbang, MB diarah letak jawatan, kerajaan baru naik, MB baru naik. Korang tau kan?

Kalau korang baca suratkhabar lah kan? Kalau korang tengok berita lah kan? Kalau korang ikuti perkembangan semasa lah kan?

Tapi, kalau korang ni jenis tak baca suratkhabar. Jenis walaupun kaki berinternet tapi suratkhabar online pun korang tak sanggup nak baca sekali lalu. Ataupun jenis baca suratkhabar tapi seminggu sekali je, itu pun sebab ada sisipan hiburan macam Pancaindera lah, Bi-Pop lah. Ni ada recap apa yang terjadi kat kerajaan negeri Perak yang bertukar ganti ni, klik sini.

Aku pun forwardlah sms tu kat kawan-kawan-kawan aku... macam-macam balasan hantaran sms aku terima. Yang paling banyak, kawan-kawan yang gila kuasa, gila jawatan. Masing-masing mintak jawatan. Ekekekek....

Ni antara balasan-balasan sms yang aku terima...
"If betul, I jadi ur political sec je lah..." Ni dari awek meletopp so aku reply balik, "Jadi press sec je la nanti wartawan nak tanya mcm2, tgk u semua jadi kelu."

"Cantik lah, aku bleh jd bguard ko hahaa." Ada jugak nak jadi bodyguard!

"Okeh... jgn lupa amik aku jadik exco!"
"Aku jadi timbalan ko lah."
"Mesti ada post untuk aku punya he he he."
"Hahaha. Post SUK kosong?"
"Chehhh....mengada2 betul. Tapi kalau jadi MB, I nak jadik special officer." <-- dalam dok kata aku mengada tu, sempat lagi mintak post tu. Wakakaka...

Yang nak tumpang tuah kawan-kawan pun ada (kalau read between lines tu, macam bunyi nak projek je... hahahaha)
"He he he... kalu Yob jadi MB jgn lupe teman."
"Yalah tu! Nanti jadi MB Perak jgn lupakan kami he!he!" <-- ni dari wakil Wanita MCA. Ekekeke
"Biar betul. Kalau jadi nanti jgn lupa kawan2. Nak juga pakai baju melayu raikan kawan2." <-- Ni nak pingat kebesaran nih. Tapi betul juga sebab biasanya raikan kawan-kawan kat dangdut je, tak boleh pakai baju melayu. Oppsss...

Yang beri sokongan dan galakan pun ada juga. Ada juga nada terkejut dan seakan-akan percaya macam real je... wakakakaka
"Saper culik? BN ke PR?"
"Hang balik lah Rul jd YB Jelapang pastu jadilah MB."
"Alhamdulillah elok la 2 bro."
"Oi MB Perak le plak..."
"Saya just forwardkan sms ini kpd adun behrang, adun cangkat, adun jelapang n adun bota." <-- aku pulak yang mula-mula baca sms ini ingat macam real je. Ekekekeke...
"Haaaa??? Menteri besar??? Aku vote kau any time btw ape email address kau skali lagi...hilangla" <-- aku reply kasi email address aku a**ulhi**am@perak.gov.my. Dia reply balik, "Ko ni...aku nak email address sebelum kau jadi MB.." nak berguling-guling aku ketawa.

Ada jugak yang kena kidnap macam aku. Adehhh...
"Aisey,aku kn kidnap gak.depa nk aku jd sultanah ..." <-- lari topik laaa sultanah pulak.
"Laa.. Aku pun sama, tapi sultan melaka lagi.. Ni tgh pening ni." <-- sibuk je Melaka pun nak kemelut politik apanya, keluarkan je dari Malaysia. Wakakakaka....

Ada jugak yang tak amik port...
"Mcm2 la awak ni."
"Hang ni buat lawak JB ka?" <-- tak jadi aku nak lantik dia jadi timbalan.
"Nak buat lawak la tu petang2 kamis ni..."

Yang ni dari kroni. Syyyyy!!!!
"Jgnnnn memainn.. Dato Nizar is my MIL's cousin." Punya banyak huruf 'n', sama macam nama cousin MIL dia. Ekekekeke...

Haaa... yang ni dari golongan yang dalam perenggan kelapan tadi...
"Kau buat lawak apa ni? Aku br baca blog ko."
"MB apenye Yob."

Dan yang ni golongan terakhir pembalas sms aku, golongan yang kurang asam!
"Ni sape?"
"Sape nih..."
Memang le kalau aku jadi MB Perak, aku tak bagi diorang dua orang ni masuk negeri Perak. Mujur lah, aku dah dibebaskan dan ADUN Pangkor Datuk Zambry Kadir pun dah dilantik jadi the next MB Perak.

Dah 12.20am ni, aku nak tidur dulu. Esok bangun pagi-pagi nak buat minit meeting. *plop*


5 comments:

Hazelsyd said...

Wei deo!!

entertaining laahh enty blog ko harinih! at least aku gelak-gelak gaks baca komen2 sms kengkawan ko tuh..make up sket la dari perasaan down ngan aper yg berlaku nih..*sigh*

cindataman said...

seriosa Deo.. aku tak tau tu nombor sape.. kan tepon aku rosak haritu lantas semua nombor pon hilang.. maka termasuklah aku dalam golongan 'kurang asam' ko.. ke ke ke..

Anonymous said...

alaa... takleh la jadi timbalan hang ek... cisss siap tulis balik tu sms kawan-kawan.. ekekekekeke

-ojij-

Anonymous said...

Apa perasaan ko tentang ini, Deo?
Citerlah sikit.

sity29 said...

cis.. aku ko golongkan lam perengan 8 ye :P

aku ingat ko bebetul kene kidnap laa..

Related Posts with Thumbnails