Monday, February 09, 2009

Found and lost


Found:
1. Tempat menarik, or rather sesuai dan memenuhi requirement aku untuk berjogging di Shah Alam - Kompleks Sukan Panasonic, Seksyen 19 Shah Alam. Dulu, aku ke Kompleks Sukan MPSJ di USJ tapi aku rasa lebih senang dan selamat naik motor kalau ke Panasonic tu. Bayaran RM2 untuk kegunaan track dan gym dan RM1 untuk locker jika perlu.

Kawan-kawan aku suggest jugak lari kat tasek kat Subang tu ke ataupun kat Kelana Jaya atau jauh sikit kat area Amcorp Mall tu. Tapi, aku suka berlari in contained environment - yang aku boleh tahu berapa jarak aku dah lari, yang aku boleh time berapa masa aku dah berlari given certain distance.

2. Banyak sangat pet peeves nya bila berlari kat Kompleks Sukan Panasonic ni. To me, it's all about ethics which unethical conducts on the track really create pet peeves to me. Sama macam kalau korang main bowling. Bila orang lane sebelah (kiri atau kanan) dah berdiri ready to bowl, janganlah korang pun naik jugak nak ready to bowl. Let the bowler bowl dulu, baru korang approach the line to bowl.

Same goes on track. Kalau korang rasa korang nak berjalaaaaaannnnn je sepanjang 400m kat track tu, please walk in outer lanes, at least lorong ke 3 atau ke 4. Let those who are running run in inside lane, lane 1 normally. Kalau korang tak terperasan yang korang tengah berjalan kat lorong 1, bila macam perasan ada orang berlari menghampiri korang dari belakang, please move to outer lanes. Jangan buat dekkkkkk jeeeee.... bila dah kena potong dengan those who are running, sendiri mau ingat laaaaa... macam bawak kereta jugak.

Then, kalau berlari tu, get proper shoes, i.e. running shoes! Bukan tennis shoes or badminton shoes or sports snickers yang tapak dia flat dan keras tu. Even wearing futsal shoes is not just unethical, it will harm your legs. Lepas tu, macam mana korang belajar jalan jangan seret kaki, macam tu jugak lah berlari. Don't run flat-footed. Kalau berlari tu, jangan sampai bunyi kepek, kepek, kepek, kepek. Sebaliknya, bunyi yang sepatutnya ialah chrrpp, chrrpp, chrrpp.. macam tu.

Lagi satu, please wear proper attire. Janganlah pakai seluar jeans nak berlari kat trek. Ataupun janganlah pakai seluar askar celoreng-celoreng. Tak payah korang nak pakai macam Flo-Jo tu, beli track bottom kat Giant pun takpe asalkan you're properly dressed.

You don't need to run fast, tapi kena beretika. Korang lari kat trek, bukan lari tepi tasek, nak berlari pakai spender pun takpe <-- ini dah kes lari dari pencegah maksiat kena tangkap beromen kat Tasek Shah Alam ni....

3. Lari 5km on track is really different than running or on eliptical trainer for 5km in gym. Mak aaaaiiiii... aku buat stretching sama je macam aku buat kat gym, tapi macam nak terputus je urat thigh aku ni. Sampai laaa ni terasa lagi. Dan time yang aku buat kat trek lebih 15 minit daripada time yang aku biasa buat kat gym for 5km. Huhuhuuh... kena selalu lari kat trek laa pulak macam ni.

Lost:
Pundekkkkk sangat cermin mata aku yang letak kat bench kat tepi trek pun ada orang nak rembat. Boleh jual ke spek aku tu, ada nilai ke? Dah le tak berkaca mata aku ni. Anyway, aku dah tinggalkan nombor aku kat management office sports complex tu kot-kot ada orang terjumpa. Memanglah aku ada sewa locker tapi itu aku simpan wallet, phones dan pakaian aku. Spek tu aku pakai waktu mula berlari dan bila dah berpeluh, aku cabut lah letak kat bench kat tepi trek tu.

Dan nampaknya aku kena bergantung sepenuhnya lah kepada contact lense aku for like a week. Kot-kot lah ada sisa-sisa harapan management office tu akan call aku. Selalunya weekdays memang aku jarang pakai cermin mata sebab aku cabut contact lense pun betul-betul sebelum aku tidur. So, hari Jumaat lah aku buat spek baru kalau spek yang hilang tak tak dijumpai.

Dan termalas laa jadinya aku nak ke A&W 24 jam kat PJ tu malam semalam nak makan banana split dia. Malas nak pasang contact lense just to wear them for few hours. Hampehhh malingggggg!

So, kalau sesape yang terbaca blog ni yang terjumpa spek aku yang aku letak kat dalam map kat bawah ni, sila contact aku. Hehehehehe....



7 comments:

frappe_crush said...

aku cuba meng'imagine' bunyi chrpp chrpp tu macam macam mana..tergeliat lidah aku nak pronounce..tak boleh jugak..

deOughtred said...

parap,
aiseh... tu bunyi geseran rubber (tapak kasut) against rubber (track) laaa bunyi macam tak bunyi je. nanti aku demo kat kau.

K i a H R o N g G e n G said...

5km within 15m peergghhhh hebatt!!!!

deOughtred said...

kiah,
salah tuuuuuuuuu........ kat gym, on elliptical trainer, aku biasa buat 5km within x minutes. tapi on track, aku buat 5km within x+15 minutes. huhuhuhu....

Anonymous said...

ooo,hang pakai contact lense warna apa ek? mcm si joe kah?

weeii aku nak lah gak lari kat trek..bila nak ajak? huhu
-ojij-

frappe_crush said...

aku mati-mati ingat deo tak rabun..rupa-rupanya berselindung disebalik pendakap mata..kekek..

erk,nino pon bole said...

spek kalau dah hilang,memang hilang terus lah.
kalau jumpa pon mungkin dah patah.
hehe.
sakit hati je kan kalau spek hilang.
spek pon nak dicuri,
lain lah kalau spek hitam yg beso-beso tuh.

:)

Related Posts with Thumbnails