Tuesday, May 06, 2008

Anggota body dan bodek anggota


Aku teringat kisah yang kawan aku cerita dengan aku dulu-dulu...

Kisahnya di sebuah tadika di Terengganu, seorang guru sedang mengajar anak-anak muridnya tentang anggota-anggota badan manusia. Cikgu menunjukkan gambar anggota-anggota badan tertentu sambil mengeja dan diikuti oleh murid-muridnya.

"M A Ma... T A ta..." kata cikgu sambil menunjukkan gambar mata, diikuti sahutan murid-muridnya, "Maaataaaa..."

"M U Mu... L U T lut..." kata cikgu sambil menunjukkan gambar mulut, diikuti sahutan murid-muridnya, "Muuuluuutttt..."

"T A Ta... N G A N ngan..." kata cikgu sambil menunjukkan gambar tangan, diikuti sahutan murid-muridnya, "Taaangaaannnnnn..."

"D A Da... D A da..." kata cikgu sambil menunjukkan gambar dada, diikuti sahutan murid-muridnya, "Kopekkkkkkk..."

--------------------

Pagi semalam di tempat kerja lama aku ada sesi dialog bersama Ketua Pegawai Eksekutif yang baru. Dan dilancarkan juga tema atau motto yang baru. Khabarnya setiap pekerja dapat sticker/badge untuk dipakai di kopek mereka. Yang macam "Saya Anti Rasuah" yang dipakai oleh Polis (Pantang Orang Lalu, Isu Saman).

Dari jauh, aku ternampak sticker tu di kopek kawan aku. Dari jauh, aku cuba baca... "JOM BERSENGGAMA"

Huh? Terus aku bayangkan permukaan tempat menampal sticker yang lebih berbukit-bukau dan bukannya landai seperti yang aku nampak.

Bila dah dekat kawan aku dengan aku, baru aku nampak, "JOM BERSAMA"

Alahai... Terus aku bayangkan permukaan tempat menampal sticker tu adalah seperti satu gaung yang amat dalam dan gelap.

Kalau iya pun nak anggota-anggota syarikat menyupport pihak pengurusan baru, tak perlulah belanjakan wang untuk buat sticker pakai/lekat buang tu. Ini cheap cheap cheap strategy. Tak serik ke tengok macam mana cheap strategies yang digunapakai UMNO telah dipakaibuang waktu PRU12.

Bagi sticker lekat buang buat apa?! Bagilah BMW 5 series macam yang memenuhi dan menjalar-jalar di parking yang dikhaskan untuk pihak pengurusan tu, kepada setiap anggota syarikat. Baru ada kelasss! Baru ada pakatan!!


2 comments:

hairieusoff said...

Jom bersama dan Jom bersenggama...tak jau mesejnya kan....

deOughtred said...

hairieusoff,
sama rasanya... tapi bersenggama tu ialah bersama sampai bergema kan? hahahahah

Related Posts with Thumbnails