Monday, May 26, 2008

Angin hantu, hujan panas!


Aku lewat di Central Market Sabtu lepas. Terpandang t-shirt bergambarkan payung dan tertulis HUJAN di bawah gambar payung. Mahu dibeli, ahh nanti sahajalah. Mungkin hingga terbit peribahasa, sediakan t-shirt Hujan sebelum hujan.

Hari Sabtu - mendung tak bererti hujan.

Lewat tengahari, angin terlalu kuat. Terbang segala macam kertas dalam rumah aku di tingkat 12. Terbang juga kepulan-kepulan debu hitam di kipas siling aku. Ahh mudah kerja aku nak bersihkan kipas nanti. "Tutup sahajalah sliding door tu," ku seru kepada En. Usop.

Sliding door ditutup.
Fuuuuuuuuuuuuuu ewuuuuuuuuuu fuuuuuuuuuu ewuuuuuuuuuu

"Dah tutup sliding door, keluar bunyi hantu pulak," En. Usop mengomel. Hahaha... itu bunyi putaran angin. "Nak hujan, biar hujan sekarang. Jangan hujan jam 9 malam nanti," tambah En. Usop.

Aku tertanya dalam hati, kenapa En. Usop minta supaya jangan hujan jam 9 malam nanti?

Tepat jam 9 malam, En. Usop menekan butang 1 0 4 di alat kawalan jauh Astro. Aaaa... patutlah dia minta jangan hujan jam 9 malam. 13 kali upgrade system dan teknologi, tahap perkhidmatan Astro ketika hujan masih di tahap lama.

Malam itu, tiada kawan-kawan baik aku menguji kesetiaan aku. Mungkin mereka juga takut berlaku curang kepada aku.

Hari Ahad. Hujan panas sekejap sahaja dan tiada angin. Tiada angin bererti tiada bunyi hantu.

"Siang-siang pun ada pontianak?" En. Usop mengomel. Itu bukan pontianak, itu banshee! Aku baru pertama kali menonton Pontianak Harum Sundal Malam. Boring!


3 comments:

elviza said...

Its amazing isnt it that we own the world tallest building, build expensive highways, conquer the everest and north pole but our cable TV isnt working when it rains. Beats me.

ah tok said...

Gwa rasa takut. Tiba-tiba.

deOughtred said...

elviza,
dush dush dusyum dusyum... aku tak pandai mendera wanita!

ah tok,
tiba-tiba. takut rasa gwa!

Related Posts with Thumbnails