Saturday, July 26, 2008

Knighted and Cocked


Hari ni aku nonton dua movies back-to-back, Batman: The Dark Knight dengan Hancock.

And first, I got knighted, then got cocked! Hahahaha....

Walaupun tak seenjoy back-to-back konsert Bon Jovi dengan George Michael kat NYC (aku rasa enjoylah kan konsert tu), tapi aku enjoy lah sebab both movies memang best! What with the fighting scenes, action scenes, CGI, and best of all Will Smith dengan Charlize Theron both in one movie. Memang dua-dua tu aku punya favorite, yang kalau lalu depan mata aku, boleh menangis laa meraung-raung jadinya... heheheh...

Mula-mula aku ingat nak nonton Hancock matinee show, murah sikit beb, tapi earliest show jam 2.45pm je so aku berkira-kira lah apa aku nak buat dalam 4 jam sementara tunggu Hancock. Tak cukup pun kalau nak shopping dalam 4 jam wakakakak. Luckily, The Dark Knight ada matinee show yang habisnya 30 minit sebelum show Hancock. So, aku belasah dua-dua movies lah kan.

Baru aku ter-realize, dua-duanya moviesnya pasal superhero - Batman dengan Hancock.

Batman, best as usual. Cuma this time around, Batman dah macam orang anggap dia macam villain laa pulak. *sigh... biasalah tu macam orang politik, lama-lama duduk pegang jawatan, mula-mula jadi hero, lama-lama jadi korup sampai orang tak suka kan?

Anyway, aku boleh relate laa aku dengan cerita Batman ni especially the last scene tu yang waktu Batman hilangkan diri naik batpod dia. Dialog antara Commissioner Gordon dengan anak dia...
Gordon's Son: Why is he running? He didn't do anything.
Gordon: Because he's the hero that Gotham deserves, but not the one it needs right now... and so we'll hunt him... because he can take it... because he's not a hero... he's a silent guardian, a watchful protector... a Dark Knight.


Saat-saat terakhir aku sebelum pindah JB ni, ramai jugak laa kawan-kawan aku ajak makan-makan, minum-minum kan... ada kalanya aku terpaksa tolak bukan sebab aku tak nak jumpa, tapi nanti aku jadi sedih. Lagipun aku bukan pergi untuk selamanya, kan? Lagipun aku bukan hero, kan? But I can be a good silent guardian.

So, tersedih lah sikit aku jadinya waktu tengok Batman running away tu. Huhuhuh (nonton Batman pun sedih, ke? Aduuuhhhhhh...)

Then, aku nonton Hancock pulak.



This is when I got cocked! Siot! Aku ni jarang-jarang sekali lah kan nonton movies kat cinema. Tapi Will Smith punya pasal, sepuluh kali Hancock pun aku boleh nonton, diorang tayang Bad Boys kat cinema pun aku pergi nonton jugak rasanya.

Anyway, tiket aku tulis "12 H9 2:45pm". TGV Sunway Pyramid ada dua entrance, satu entrance untuk Hall 1-10, satu lagi at the other end untuk Hall 11-12. Aku tunggulah dekat entrance untuk Hall 1-10 tu seawal 2.35pm. Tak boleh masuk lagi, pelik aku rasa sebab selalunya 10 minit before show dah boleh masuk. 2.45pm, still tak menyala lagi lampu untuk bagi aku masuk. Sempat aku merayau-rayau jap. Aku tengok tiket semula, laaaaa Hancock kat Hall 12, seat aku yang nombor H9! F*ck! Aku ingatkan H9 tu Hall 9. Dah le aku terlewat dalam 5 minit. Tension ok! I got cocked!!

Best gak Hancock! Of course sebab Will Smith lah yang ada iras-iras Chengko kan? Korang ingat tak sape Chengko? Click sini.

Memang betul lah review yang aku baca, you can't expect what will happen next, dalam Hancock. Sampai ada satu part tu yang Hancock kena tembak berdas-das kat dalam hospital, aku jadi tersedih pulak macam nak nangis (mesti korang kata lagi, nonton Hancock pun sedih, ke? Aduuuhhhhhh...) Mana tak nya, aku expect cerita superhero, alih-alih Hancock jadi vulnerable pastu nak mati. Sedih laa aku superhero aku nak mati kan?

Pastu, aku boleh jugak relate Hancock dengan diri aku. Yang waktu Mary (Charlize Theron) cakap pada Hancock, "We're becoming mortal. It's us, being close to each other. It never happened this fast before. You have to leave. The further you get from me, the better you're going to feel. You'll "

Aku pindah JB ni, macam terpaksa tinggalkan 'something/someone/somewhere yang aku sayang, close to me'... I have to leave! I have to leave before I become mortal!! The further I get from 'something/someone/somewhere yang aku sayang, close to me', the better I am going to feel. Huhuhu... ye ke?


1 comment:

xydee said...

Booo...entry feeling...wakaka

Related Posts with Thumbnails