Thursday, July 31, 2008

Bersedia atau tidak?


"Bersedia atau tidak? Bolos saja dinding ituuuuuuu..."
Korang pernah dengar ayat di atas? Kalau tak pernah dengar pun takpe sebab itu ayat daripada gameshow yang paling bodoh, tak berfaedah dan tak bermotif yang pernah aku tengok kat Malaysia.

--------------------

Petang semalam...
A good friend called me up. Dia tanya how's everything with the moving to JB and when exactly I'll make my move? Aku jawab soalan kedua dia. Aku gerak pagi Sabtu selewat-lewatnya 9am, bergantung jika tiada parti liar atau panas surprise Jumaat malam tu sebab aku dah tetapkan segala parti liar dan panas sempena perpindahan aku kena diadakan sebelum Jumaat. Heheheh...

Then dia tanya lagi "So, are you ready to move? Is everything ok?" Lama jugak aku terdiam. Dengan good friends memang aku tak boleh jadi beautiful liar laa. Aku pun cakap, "physically and materially I'm all up. But..." dan aku diam. As it has always been, dia tanya apa yang tak ready lagi, sensing something is not right. Aku pun cakap, "Mentally and emotionally, I'm down, not ready at all..."

Then, mula lah sesi console-menconsole dia kepada aku. You'll have good times lah, more friends lah, better foods laa, nearer to Singapore lah (read: easier access to hotter chicks). Ini bukan yang pertama orang cakap macam ni kepada aku, banyak kali dah. Tapi dengan orang lain, aku buat dengar tak dengar je. Tapi with a good friend, aku dengar cakap dia dengan kusyuk dan tawadduk laa.

Dan tanpa aku sangka, bertitisanlah (bertitisan, bukan bercucuran ok) air mata aku waktu sesi console-menconsole tu. Sebelum ni takde aku sampai jadi gini bila cerita bab-bab pindah ke JB ni. Sebab tu aku malas naka amik serius pesanan orang dalam bab-bab pindah ni.

Memang sebelum ni, aku ada rasa yang aku ni mentally and emotionally not prepared tapi mungkin itu apa yang aku rasa je. Tapi bila dah sampai bertitisan air mata ni, it confirms apa yang aku rasa. Aku pun tak tau lah kenapa jadi begini. Bukannya aku tak biasa bercelana. Oppsss... bercelana setiap hari kecuali di hari minggu. Bukannya aku tak biasa berkelana. Faktor usia kah? Haa... jangan nak speku, ini bukan entry mendirikan masjid.

So, betul ke tidak keputusan aku ni nak pindah ke JB? Uwaaaaaa....

Cuma one thing yang kawan aku cakap yang melegakan sikit.... "Alaaa kau pun bukannya lama kat sana kan? Paling lama dalam 3 tahun kot?" Hmmm... ye ke?


5 comments:

JoePerantau said...

ala deo, orang lelaki tak leh menangislah,hilang hensem ekekekeke.

eh, 3 tahun tuh lamaaaaaaaaa deo, lamaaaaaaaaaaa, mamposlah,takkan ko nak menangis selama 3 tahun? ekekekeke

Anonymous said...

dulu masa kau masih budak kau berpisah dengan parent untuk ke US yang balik setahun sekali pun tidak, okay je. Ni setakat "down under" kat hujung peta Malaysia boleh balik tiap minggu...

Pergi tempat baru, tambah kawan, kawan sedia ada kekal.

Pada aku perpisahan paling sayu bila seseorang nak pergi haji...selalunya dilaungkan azan yang mendayu...menusuk qalbu.

Selamat bermukim ke JB...

ahkamsa

rozzh said...

Alaaa deo...bukan jauh pun JB tu. Boleh balik SA every week.

Anyway....selamat berpindah di JB. Stay cool & steady ya.....

:-)

DeLinn said...

Selamat berpindah!. Best of luck.

Jingga Studies said...

weh feylong pulak ni..haha! anyway all the best!! u'll be fine..actually a change of environment (+meeting new personalities) is good mentally..it'll trigger u in every way..definitely will expand your potential..as oppose to duduk kat tempat lama and day in day out buat routine yg sama, too comfy and complacent..anyway enjoy the change my man!!!! enbrace it..i am more worried about your physical readiness...letih oh pindah kemas blsa bla bla..i know, i'm moving out saturday as well!!..(tapi sejenkal je laaaaaa!!)

ps dalam ganas2 ko ni lembut jugak hati ha?? tak sangka hingga mengeluarkan air mata! :( ;P

Related Posts with Thumbnails