Sunday, June 29, 2008

EURO2008: One step away


Germany and Spain (or Jemang and Sepang in Terengganu slang) is just one step away from clinching their fourth and second Euro title, respectively. Germany won in 1972 and 1980 under the banner of West Germany and won again in 1996 as a unified Germany. And Spain will try to emulate their 1964's victory over Soviet Union.

--------------------

Untuk aku, Euro 2008 milik Jerman. Aku pernah juga meminati pasukan Jerman sewaktu Lotthar Matthaeus mengemudi jentera tengah pasukan tersebut. Tambah pulak lagi warna merah, kuning, hitam, putih pasukan Jerman sama dengan warna sekolah aku, kann? Lagipun, bak kata kawan aku yang aku ni macam suka me'respect' dan meng'idola'kan orang-orang yang berwatak pemimpin, so.. karakter pemain-pemain Jerman yang berdisiplin tu macam sesuai sangat dengan taste aku.

Tak macam pemain-pemain Sepanyol yang macam hula-hula, enjoy-enjoy, rambut panjang, baju tak masuk dalam, pastu jersi warna caca marba merah-biru yang tak color coordinated langsung tu. Tapi ok lah, it will be an interesting final. Good luck to both teams, good luck to me untuk bangun tengok game dan tak mengantuk esok di tempat kerja.

My prediction: Germany 3, Spain 1

-------------------

Sepermegian delinn meneruskan cita-cita ke Sintok, sob sob sob, aku pun meneruskan pemergian aku ke JB untuk mencari tempat bersemayam dan berkubang aku nanti menjelang Ogos bila aku kena transfer ke JB. Macam Bangla laa aku semalam, dari jam 9 pagi sampai 4.30 petang memandu ke sana ke sini sekitar bandaraya JB mencari lokasi.

Aku buat appointment dengan dua agen hartanah. Yang mula-mula aku jumpa pagi tu sungguh menghampakan dan mendukacitakan. After viewing two properties yang tak berapa men'drop'kan aku punya jaw, kitorang proceed to the third property.

On the way ke situ, the agent called aku yang trail kereta dia di belakang, "Encik.. itu rumah aaa... ada itu cat hitam, you ada pantang larang ka?" Aku ingatkan dinding dia cat warna hitam. At first aku kata, gila ke cat dinding warna hitam. Then agent tu cakap, "itu owner aaa... dia ada hutang, dia punya rumah kena baling cat. tapi itu owner cakap aaa.. sebelum you masuk, dia boleh kasi clear itu hutang." Aku cakap pada agent tu, "takpelah tak payah pergi tengok..." Gila apa aku nak duduk rumah yang dihantui ah-long. Ada yang aku tidur di office sebab takut nak balik rumah.

Sementara menunggu appointment aku dengan agen yang sorang lagi jam 3.30 petang, aku merayau-rayau dan meredah je security house apartment mana-mana yang nampak menarik. Tanya situ sini, itu ini, ada laaa dua tiga apartment fully and partial furnished yang aku berkenan. Tapi belum ada confirmation.

Then, 3.30 petang, aku berjumpa agen yang sorang lagi nih. Dia ada satu property je yang dia nak tunjuk sebab satu lagi tu, owner dia pergi bercuti laa pulak. Perjalanan dari Plaza Pelangi agak jauh, ikut jalan belakang potong sana sini. Dalam perjalanan tu, puas aku mengagak mana satu laaa apartment yang dia nak tunjuk ni? Ada jugak laa terfikir yang dia nak kidnap aku. Hahahahah...

Siap lalu Jusco, Kelab Golf, macam-macam lah. Dan akhirnya tiba laa ke apartment yang dijanjikan. Terus naik ke unit yang nak ditunjukkan. Aku tak ingat tingkat 6 atau 8. It's a 1-year old apartment, 3 bedrooms and 2 bathrooms. Fully-furnished! 4 units of air-cond (in every room and 1 in living room), bedrooms fitted with wardrobe, bed and side table, dressing table. 2 water heaters (1 in every bathroom). Kitchen furnished with new 2-door fridge, kitchen cabinets, stove yang jenis kaca sekeping tu, microwave, toaster, periuk nasi, kettle, sudu, senduk, pinggan, mangkuk, mugs, mug Tiger beer pun ada. Washing machine. Semua baru!!!

In living room, ada sofa, dining table dengan coffee table. Ada pulak tv Philips flat screen 29 inci dengan sound system dan karaoke set. Dan view from te balcony, is SINGAPORE!!! tapi yang side industrial dengan portnya laaa.. still I can see causeway from the balcony. Terus lah jaw aku ni drop dan terus aku letak earnest deposit RM200. Itu je yang ada dalam wallet aku selain daripada duit tol balik nanti.

Inilah gambar apartment bakal tempat aku bersemayam come August, aku dapat dari internet...
Yang tu swimming pool dan units yang facing swimming pool, viewnya golf course. Apartment sewa aku on the other side with SINGAPORE view.

Description dari internet, meh aku nak quote... "located at Permas Jaya, 20 minutes drive to town centre & causeway, 3 mintues drive to Jusco Shopping Centre, easy access to Pasir Gudang Highway." Harusss laaa aku apply J-card dan bergeluman sewaktu J-card sales nanti!

Dan kalau korang nak buat parti bogel bbq ke, nak main tenis ke, nak main badminton ke, nak workout kat gym ke, nak gi sauna ke, nak mandi swimming pool ke, nak mancing kat kolam ikan ke, nak main golf kat golf course next door ke, mai laaa datang apartment sewa aku ye, mulai 1 Ogos 2008.

So, aku ni just one step away (bawak badan dan anggota-anggotanya dan pakaian je) untuk pindah ke JB.

Bye-bye light-light Shah Alam and KL!


5 comments:

Anonymous said...

Aku teka Spain 2 German 1, aritu aku teka france kalah mujur tak tdr luat tent ek, huhuhu,
wahh kalau aku kena out-station gi JB leh lah singgah ek,mcm best aje swimming pool tu, errr ko kena ada pelampung yg dah pecah tu deo, baru best nak terlentang bagai... opppsssss(ketis kaki lb) wakakka
-jijo-villa-

Anonymous said...

erk,
monbisca apartment ke tuh??
huhu..

-nino-

Hazelsyd said...

Deo,

Sounds a gool deal lah apartment tu...mind telling the rent berapa? Bukan apa.. just wondering.. disamping menyebok! hahaha..

Aku ingat ko dah ke JB dah selama nih hehehehe...so August eks..

cindataman said...

aku termasuk tak dalam pelawaan bersauna tu deo?

hiks.

aileb JB.

aimish JB so much.

huks.

Anonymous said...

deo

you kerja kat pasir gudang ke nanti?

Related Posts with Thumbnails