Monday, April 26, 2010

109th to 115th: From Pavilion to Bidor


A week full of personal satisfaction.

Aku dah mula packing sikit-sikit untuk balik Ipoh since Monday. Aku tak plan nak bawak balik barang banyak pun, just a backpack dengan shoe bag aku je. Tapi, macam dah agak penuh, dengan tiga pasang kain batik untuk mak dan kakak-kakak aku yang aku beli kat KB hari tu lagi, pastu dengan charger gadgets aku, dengan toiletries aku yang sebeban tu.

Pastu aku terfikir, kalau macam ni yang dah sendat dan berat, tak payah laa aku bawak balik laptop lenovo aku yang dah tentu berkilo-kilo dan bersaiz lebih besar daripada kertas A4 tu. Tapi, tak boleh lah pulak nanti aku nak update pasal pre-race and post-race larian Bidor aku pulak kan? Nak tunggu balik JB baru nak update, dah tak best pulak.

Tiba-tiba je aku terfikir why not aku beli netbook je? Kan senang bawak ke sana sini. Lagipun laptop lenovo office aku ni dah slow macam lahanat! Then, aku tak sure dekat Emerald nanti aku entitled for laptop or not sebab obviously kerja aku takde keluar-keluar. Beli je lah sendiri punya kan?

Isnin malam tu meronda lah aku, survey netbook or laptop kecik. First thing yang aku decided, aku tak nak beli netbook because orang ramai cakap it's f**king slow. Bila aku tanya orang kedai, dia kata processor Atom tu asalnya processor untuk handphone. Hmmm... so I told myself, I don't want to spend more than a netbook normally costs around RM1200, I want a notebook with a size of a netbook.

Mulanya aku teruja dengan Acer Ferrari One, this is a so-called the most powerful netbook, guna processor Athlon. So, termimpi-mimpi lah aku malam tu yang aku beli netbook ni. Alihnya, bila gi kerja hari Selasa tu, mind aku mula shifted to Dell 11.6-inch notebook, yang obviously more powerful than a netbook lah. Harga pun within budget aku.

Aku pun ke Danga City Mall punya IT Valley. Rupanya Dell tu is an online model, takde jual di kedai. Dan harga tu pulak just basic punya harga, kalau nak tambah itu ini, dah mahal jadinya. Siot! Aku round-round, ternampak laa HP Pavilion ni, hmm walaupun simple je tak nampak menarik tapi best lah bagi aku. Terus bertakhta di hati aku, love at first sight gitu.

Dan tertangkap lah my first ever notebook or laptop whatever you want to call it, HP Pavilion DM1-1018TU. Walaupun aku dah pakai notebook since year 2001 or 2002 ke aku tak ingat, tapi aku tak pernah ada notebook sendiri. Bukan notebook le, pc pun aku tak pernah ada sendiri punya. Hehehe... dan tidur malam ku hangat laa lepas tu, peluk notebook aku tu, nasib baik tak short circuit je.

Nothing happened for the rest of the week, except for Friday night bila aku balik Ipoh for the weekend. Naik bas KKKL Ekspres, best! bas dua tingkat, first time aku naik bas dua tingkat. Aku nak je tweet yang aku first time naik bas dua tingkat tapi risau gak nanti tu jadi tweet terakhir aku kan, then kawan-kawan cakap kat Harian Metro, "last tweet deo - happy naik bas dua tingkat for the first time..." Hiks!

The weekend was spent with my parents in Ipoh. Diorang sibuk jugak lah dengan persiapan wedding adik aku. Dengan bapak aku pun siap glue kan riben kat bekas telur or something. Adehhh... Dan Ahad pagi, aku dengan adik aku ke Bidor to take part in Bidor Half Marathon. Ceritanya ada di sini. Dan aku rasa I'll be coming back to Bidor in 2011!

Ahad malam, aku naik the same bus departed Ipoh at 10.15am, aku tidur je dan tiba di JB pagi tadi jam 6.45am. Looking forward next weekend aku balik KL ada Double Trouble!


2 comments:

famil said...

JANGAN BELI HP PAVILION!

Diulangi STAY AWAY FROM HP PAVILION! Ko akan menyesal nak mampus dalam masa satu tahun

pegi google HP pavilion, beribu pages akan keluar.. standard problem:

Blank screen (reboot nothing happens), wireless tak jalan, hardware issues, etc

call help desk dapat kat india.. ko pegi opis kat damansara, log report jer dah RM67, belum dia tengok masalah laptop ko tuh lagik, pas tu bila dah "baiki" tahun depan jadi lagik

deOughtred said...

too late laa, famil. already bought it. aku pasrah je lah if it happens later. but i hope they've rectified the problem. thanks, anyway!

Related Posts with Thumbnails